Werknemers Login Bel een vestiging zoeken
  • Sinds 1930
  • Eén loket voor uw ondernemerszaken
  • Eerlijke tarifering
  • Certificaat Horizontaal Toezicht

Goedkeuring fosfaatreductieplan: de hoofdlijnen op een rij

20 februari 2017

Staatssecretaris van Dam heeft goedkeuring gekregen van 'Brussel' over de invoering van het sectorplan fosfaatreductie. De ministeriële regelingen worden binnenkort gepubliceerd. De hoofdlijnen zijn inmiddels duidelijk, maar op het moment van schrijven zijn de details nog niet bekend.

Sectorplan

Het sectorplan bestaat uit drie sporen.

Fosfaatreductie via voerspoor
Met het voerspoor hebben diervoederbedrijven afgesproken dat het fosforgehalte in het mengvoer in 2017 maximaal 4,3 gram per kilogram voer mag bedragen.

Bedrijfsbeëindigingsregeling
Melkveebedrijven die in 2017 stoppen met melken, kunnen een premie per melkkoe ontvangen. Er is aangegeven, dat van 20 februari t/m 3 maart de eerste openstelling is. Daarnaast kan een stopper via de bank een soort voorschot (liquiditeitsvoorziening) op de waarde van de fosfaatrechten aanvragen.

Fosfaatreductieplan
Het fosfaatreductieplan is in eerste instantie opgesteld voor ZuivelNL. Dit plan wordt nu opgenomen in een ministeriële regeling. Deze wordt half februari gepubliceerd en zal naar verwachting per 1 maart ingaan. Nog niet alle details zijn bekend.

Regeling fosfaatreductie

In de ministeriële regeling wordt alleen de 'GVE-reductieregeling' opgenomen. De optie 'Melkgeldregeling' is vervallen. Met de GVE-reductieregeling moet de melkveestapel in principe terug naar het niveau van 2 juli 2015 minus 4%.

Ook voor jongveeopfokbedrijven
Nieuw is dat de GVE-reductieregeling ook gaat gelden voor 'niet-melkleverende bedrijven'. Bent u jongveeopfokker? Dan zult u ook aan de GVE-reductieregeling moeten voldoen. Het is nog onduidelijk of dit ook geldt voor bedrijven met jongvee voor vleesvee.

Het fosfaatreductieplan wordt half februari gepubliceerd. Dan zijn ook de details bekend en kunt u, samen met uw adviseur, de gevolgen voor uw bedrijf in beeld brengen.

Deel online

Volg @Omnyacc op twitter

Nieuwsbrief

Velden gemarkeerd met een* zijn verplicht
X

Omnyacc bestaat 25 jaar!

Omnyacc 25 jaar

Het samenwerkingsverband Omnyacc, met 8 vestigingen en 220 specialisten, bestaat 25 jaar! Hoewel enkele vestigingen afzonderlijk al langer bestaan, is het startschot van de samenwerking in oktober 1992 gegeven. Onze naam met het woord Omny, staat voor veelzijdig, is toepasselijker dan ooit. Er zijn in de jaren diverse diensten bijgekomen om u als (potentiële) klant nog beter te helpen. Nieuwsgierig naar:

  • De highlights van 25 jaar Omnyacc
  • Diverse (25) tips om uw voordeel mee te doen
  • Interessante en inspirerende interviews

Nieuwsgierig naar:

  • De highlights van 25 jaar Omnyacc
  • Diverse (25) tips om uw voordeel mee te doen
  • Interessante en inspirerende interviews
Download dan onze special!