31 maart 2020

Corona: compensatie kosten kinderopvang

Door de uitbraak van het coronavirus kunnen enkel ouders in vitale beroepen hun kind naar de kinderopvang brengen. Voor ouders die hun kind niet naar de kinderopvang mogen brengen blijven de kosten van de kinderopvang wel gewoon doorlopen. Het kabinet heeft besloten deze kosten te compenseren.

Rekening blijven betalen

Door de compensatie kunnen ouders de rekening van de kinderopvang ook blijven betalen. Belangenorganisaties in de kinderopvang en de overheid hebben hiertoe opgeroepen. Dit voorkomt tal van uitvoeringsproblemen en bovendien behoudt het kind dan recht op zijn of haar kinderopvangplaats.

Recht op kinderopvangtoeslag gehandhaafd

Ook blijft het recht op kinderopvangtoeslag op deze manier gehandhaafd. Er hoeven dan ook geen wijzigingen aan de Belastingdienst te worden doorgegeven.

Let op!

Alleen als het inkomen wijzigt, al dan niet veroorzaakt door de coronacrisis, moet dit zo spoedig mogelijk aan de Belastingdienst worden doorgegeven. Bij een lager inkomen ontvang je namelijk meer toeslag, bij een hoger inkomen minder.

Eigen bijdrage gecompenseerd

Het kabinet gaat de eigen bijdrage van ouders compenseren. Dit geldt zowel voor kinderdagopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. De compensatie is het verschil tussen de factuurprijs en de ontvangen kinderopvangtoeslag.

De overheid vergoedt de maximumuurprijs voor kinderopvang. Organisaties die een hogere uurprijs rekenen, nemen het meerdere voor hun rekening. De compensatie verloopt via de kinderopvangorganisaties.

Let op!

De compensatie geldt vooralsnog over de periode 16 maart t/m 28 april 2020. Als deze situatie langer duurt, kan de overheid deze compensatie verlengen, bijvoorbeeld met enkele weken.

Heb je vragen over de compensatieregeling? Wij adviseren je graag.

In ons coronadossier vind je nieuws omtrent de maatregelen rondom het coronavirus.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door je worden gelezen.

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Jaarrekening & advies
Wij helpen je graag bij het opstellen, controleren en beoordelen van de jaarrekening. Maar wij gaan ook next level en kijken samen naar de toekomst!
Lees verder
arrow right
Junior Aangiftemedewerker
Belastingadviseur Vincent gaat je alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo draag jij actief bij aan de ontwikkeling van de fiscale praktijk.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right