30 april 2020

Mag je de temperatuur opnemen van jouw werknemers?

Mag je in het kader van de coronacrisis de temperatuur van jouw werknemers opnemen? Het is begrijpelijk dat je als werkgever de kans op besmetting zo klein mogelijk wilt maken en wilt voldoen aan de richtlijnen van het RIVM.

Niet toegestaan

Alhoewel een dergelijke actie begrijpelijk is en zeker als het met een oorthermometer of een thermische camera gebeurt - weinig belastend voor de medewerker -, is dit niet toegestaan. Er worden namelijk medische gegevens van werknemers verwerkt en dit is zonder wettelijke juridische grondslag niet toegestaan.

AVG

Dit is in strijd met de privacywetgeving, zoals verankerd in de Algemene Verordening Persoonsgegevens. De grondslag kan niet gevonden worden in verkregen toestemming van de werknemer. De werknemer verkeert namelijk ten opzichte van de werkgever in een afhankelijkheidsrelatie. Dit kan betekenen dat hij zich onder druk gezet kan voelen of voelt om toch zijn toestemming te verlenen. De toestemming is dan niet in vrijheid verkregen.

Bedrijfsarts

Mocht je als werkgever om wat voor reden dan ook twijfels hebben over de gezondheid van jouw werknemers, dan kan je hen doorsturen naar de bedrijfsarts. Alleen een (bedrijfs)arts mag werknemers controleren. De arts deelt de uitslag vervolgens alleen met de werknemer. De werknemer op zijn beurt hoeft niet aan jou als werkgever te vertellen dat hij of zij corona heeft.

GGD

Vermoedt de arts dat de werknemer het coronavirus weleens onder de leden zou kunnen hebben? Dan neemt de arts met spoed contact op met de regionale GGD. De GGD kan dan in overleg met jou maatregelen treffen voor op de werkvloer.

Naar huis sturen

Je mag een werknemer die verkoudheids- of griepverschijnselen heeft, wel - onder de bijzondere omstandigheden van de coronacrisis - naar huis sturen.

Melden

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de handhavingsinstantie van de privacywetgeving, raadt werknemers aan om dergelijke zaken te melden bij de ondernemingsraad en bij de functionaris voor de gegevensbescherming. Stopt het temperaturen niet, dan kan de AP handhavend optreden en de verwerking stilleggen.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Assistent accountant controlepraktijk
Vanaf dag 1 aan de slag voor onze audit klanten, de kans om je RA-titel te halen en training on the job van onze ervaren specialisten. Klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het!
Lees verder
arrow right
Aandelenbelasting in familiebedrijven: vermogensaanwasbelasting
Aandelen in familiebedrijven zullen binnenkort ook onderhevig zijn aan de vermogensaanwasbelasting. Voorheen was het voorstel om ze te belasten met de vermogenswinstbelasting. Er bestaat echter aanzienlijke twijfel over de haalbaarheid van het toekomstige box 3-stelsel, mogelijk zelfs in 2027.
Lees verder
arrow right
Patrick Overgaauw

Patrick Overgaauw

Assistent-accountant

Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Financieel Administratief Medewerker
Alleen administraties verwerken voor onze klanten? Nee, deze functie is meer dan dat! Je draagt actief bij aan de digitalisering bij onze klanten.
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right